Pärnun perään tulee kyllä mökki-juttuja!!!

1850542.jpg

17-23.08.08 oli tämä tälo,Estonia/Puistotalo Pärnussa kortteerinani.Vironmaa siis kutsui jälleen.Olin suunnitellut lepääväni oikein kunnolla ja kyllä kai Luoja oli kuullut aikomukseni. kun antoi niin sateisen viikon, ettei paljon ulkoilla viitsinyt. Onneksi tuli nuo Pekingin olympialaiset, joita voin seurata aamusta iltaan.Olin tilannut täysihoidon, joten kolme ateriaa ja kolme hoitoa päivässä.Hierontaa selkään ja parafiina käsille, sekä parafiinia myös hartioille.Vesijumppaa, sekä "Ilusalongista"(kauneushoitolasta) lisämaksullisia hoitoja-niitähän saa niinpaljon ostaa, kuin pörssi kestää.

 

1850517.jpg

Pärnussa on kauniita taloja, ja niitä on alettu oikein silmin nähden hoitamaan. Ehkä myös on niin, että nyt siellä on paremmin tarvikkeita saatavana, kuin vielä muutama aika sitten. Paljon näkyi olevan myytäviä "kortteereita"

1850524.jpg

Pärnussa on paljon puistoja. Tämä puisto on Lyydia Koidulan puisto. Lyydian näköispatsas on tuolla taustalla.Lyydia on jättänyt jälkeensä esim. kauniin laulun "Äidin sydän"(Maan päällä paikka yksi on...)

1850513.jpg

Myös kirkkoja siellä on paljon, tässä on niistä yksi,Apostolin  oikeaksi jumalaksi muuttumisen kirkko.

 

1850995.jpg

Tästä kortista tuli järkyttävän rakeinen, mutta haluan sen kuitenkin laittaa tähän. Patsas esittää Raimond Valgreta, joka Eestin kielellä on helilooja, siis säveltäjä. Hän on säveltänyt mm. Saarenmaan valssin.Patsas on pronssia, ja kyllä on Raimondin polvella istunut eräskin tyttönen kuvattavana, niin on pronssi kulunut kiiltäväksi. (Kyllä minäkin siinä käväisin)

Pärnussa muuten asuu 43488 ihmistä.Pinta-ala on 30,71 neliökilometriä, joista puistoja 8,4 neliökm.Ei siis niin kovin pieni paikka.

 

1850519.jpg

Pärnu on kuuluisa kylpylöistään ja tämän rakennuksen kertoivat olleen ensimmäisiä tai ensimmäisen kylpylän. kyllä tällä on oikea nimikin, se on Suvepealinn.Nykyisin siinä ei kylvetä!Hienon puiston ympäröimä on tämäkin rakennus.

1850524.jpg

Jaahas, mentiin takaisin Lyydian puistoon.Ei paha.

1850534.jpg

Tämä on tuo kuuluisa Pärnun valkea hiekka-ranta.Mutta sinä päivänä, kun täällä kävelin, olisin voinut laulaa, kuin Katri-Helena, että "katson autiota hiekkarantaa"Vain yksi nais-ihminen käveli rannalla sauvakävelyä. Olikohan suomalainen, en kysynyt.Merellä tuuli kovaa, ja sade alkoi varoittamatta. Olihan minulla sateen-varjo, mutta se ei paljon suojannut,sille sateelle ei Esterikään olisi pärjännyt!

 

1850531.jpg

Aivan siinä rannan tuntumassa on nämä upeat vesiurut.Valokuva ei anna oikeutta tälle näkymälle, pitäisi nähdä luonnossa, tai edes videolle..Tuuli riepotteli näitäkin suihkuja.

1850509.jpg

Hotellissa oli kesäkuussa valmistunut aivan upea allas ja sauna osasto.Minä olen vähän nihkeä uimari, mutta kyllä tuo veti niin saunoineen puoleensa, että jokaikinen aamu siellä vierähti tunti-puoltoista.

1850508.jpg

Lauantaina jätettiin hyvästit Pärnulle. Tässä olemme jo tulleet laivasta, selvinneet Helsingin liikenteestä, ajamme länsiväylää kohti auringonlaskua.Viikko oli antoisa, vaikka ilmojen puolesta olisi ollut toivomisen varaa.Lauantai ehti luiskahtaa pari minuuttia sunnuntain puolelle, kun käänsin avainta ovessani.

 

 

 

27.09.08 Mökillä.

1941319.jpg

Ei niin kauhean välttämättä tarvitse lähteä lappiin ruskan perään.Sitä löytyy kyllä alempaakin. Tässä meidän saunarannasta mielestäni kaunis,syksyn väreissä hehkuva maisema.

 

1941316.jpg

Tämä on "vain " kuvajainen,siis ei ole tapahtunut vahinkoa,että kuva olisi väärinpäin.

 

1941308.jpg

Tämä auringon nousu oli pakko kuvata. Tänään,samana aamuna,jolloin laitoimme ovet säppiin talveksi,oli siis näin hieno alku-aamu.Sitten jo parin tunnin päästä taivas oli pilvessä ja tuli muutama vesi pisara.Vähän haikeus mielessä jätimme mökin talvehtimaan. JOS talvella on niin paljon jäitä,että uskaltaudun jäälle,niin VOI olla,että käydään pilkillä.Sen näkee sitten.

31.08.08

1868204.jpg

Mökin kukkapenkit ovat saavuttaneet nekin syksyn. Tässä viimeiset kukkijat,Tiikerin liljat.Rakennustyöt ovat edenneet, mutta eivät ole vielä valmistuneet,joten vielä vähän tarvitsee sahan soida, ja vasaran paukkua, ennenkuin annetaan syksylle valta. Vettä on sateen jumalatar Esteri antanut niin, että Sääksjärvi, joka ei ihan pieni ole sekään, on veden pintaansa nostattanut puolella metrillä. Se on aika paljon vaikka jos litran mitalla alkaisi mittaamaan..

Linnusto siellä on harventunut, sorsat ovat saalistajiltaan toivottavasti piiloutuneet, muutama lokki lenteli, mutta neljä kappaletta harmaa-haikaroita oli vielä.He nököttivät kukin omalla kivellään.Vielä eivät ole hanhet eikä joutsenet muutto puuhissa, niitäkin tuonnempana varmasti näkyy, silloin jo auroina.

Lauantaina oli "Venetsialaiset" eli mökkikauden lopettajaiset.Meitä se ei ihan vielä koske, ja mökki-naapuri kehoittikin viettämään Venetzueelalaisia!!!No kyllä meiltä silti valoja, roihuja, tuikkuja ym. löytyi.

 

10.08.08

1808788.jpg

10.8.08

Löysin reissuillani tälläisen kortin ja pakkohan se oli ostaa, kun siinä vipeltää meidän kesäiset lautatapulin vuokralaiset. (tai sen sukulaiset)Tällä äidillä on enemmän mukuloita mukanaan,kuin meidän vuokralaisilla, mutta tälle lajillehan on ominaista ottaa hoitoon naapurinkin kakarat!Hauska tapa näillä on välillä mennä huilaamaan emon selkään.Harmi, että skannatessa kuvasta tuli epätarkka!

Viime viikko meni mökillä remontin merkeissä, verannan laajennus on urakkana. Kyllä oli käsivarret lujilla, kun maalisuti sai kyytiä.Paneelia,ym.maalasin,nauloja nypin ym. tunsin kyllä olevani oikea kirvesmies/nainen välillä, ainakin kaikkilla kirvesmiehen työkaluilla ainakin paiskin töitä.

 

1728954.jpg

"Hyvällä tuulella" ja tuurilla taas päästiin perjantaina  mökille.Kun saatiin itsemme rantaan, tuli sen päivänen sade kuuro. Ei siis kastuttu, mutta kun vasta iltapäiväksi oli sadetta luvattu, niin yllätti täysin.Sille päivälle kyllä riitti yllätyksiä enemmänkin.Olin kurkannut tullessani, että koskelo-emo oli saanut lapsensa ja kun lähestyin, niin veti notkeasti siipiensä suojaan nuo pienokaisensa.Ja nyt minua riipoo se, kun kuulimme iltapäivällä jossakin vaiheessa koskelo-emon kutsun poikasilleen. Kraa, ja nämä ilmestyivät nurkan takaa. Minulla olisi ollut kamera käden ulottuvilla, enkä hämmästuneenä saanut ainuttakaan kuvaa. Kymmenen kpl 5-6 cm pituisia karvapalloja taapersivat emon perässä järveen.Ja siellä se varsinainen näytelmä nähtiin, kun emo näytti heti miten pään voi laittaa veden alle ja miten pestään ja miten uidaan! Tätä näytelmää ei usein pääse näkemään. Koskelo on niin hauskan näköinen "punkkari"takatukka ojossa ja nokka kippurassa se määrätietoisesti, mutta kuitenkin varovasti etenee.

 

1728956.jpg

Lumpeitakin oli pakko vähän kuvata.

 

1728955.jpg

Tällä tarinalla on surullinen loppu.Olin keväällä jättänyt tarkoituksella yhden lehtikasan korjaamatta, koska sen alta voisi löytyä lihavia matoja ongen koukkuun.Mustarastas löysi lehtikasani ja pöyhi nokkansa kanssa läjän tuusannuuskaksi. Kasan alta paljastuikin pikkulinnun pesä. Se jäi paljaaksi ja lintuhan hylkäsi sen. Oli kerinnyt munimaan sinne 5 munaa. Jäi epäselväksi, minkä linnun pesä se on, kun västäräkki tekee pesänsä melkein minne vaan, mutta munat olivat ruskean kirjavia, joita taas västiksellä ei ole. Rantasipille, joita siellä myös on pesä olisi liian pieni.Mitään liikennettä pesään ei ollut. Harmi.

 

8.7.2008

Siellä sitä taas oltiin "akkuja lataamassa"mökillä. Seurailtiin lautakasan vuokralaista, kun se onneton joutuu(tai onnellinen) hautomaan muniansa kuukauden, ennenkuin saa mukulansa maailmalle. Vähän se häiritsee meidän suunnitelmiamme.Kun ei oikein raski nyt kesken pesimisen mennä turhan lähelle ja kuitenkin hommat odottaa.Laskujemme mukaan se on siinä ja siinä että rouva on vielä maisemissa, kun ensi viikonloppuna taas mennään sinne. Silloin kyllä alkaa sauhu käydä vasarasta ja saha soimaan!Pääskyt olivat saaneet poikansa lento harjoituksiin. Kirjosieppo samoin. Oikeastaan yllätyimme siitä hiljaisuudesta, joka siellä oli kun lokitkin pitivät enimmäkseen nokkansa kiinni, niillä kun se "laulunääni" ei niitä kauneimpia ole.Ilmat olivat tosi komeat, niinpä nautimme siitä.Kukkapenkitkin nauttivat!

1713761.jpg

1713764.jpg

24.6.

1673300.jpg

Juhannus siitä tuli, enemmän sellaista sateen pitoa. Kokolla käytiin naapurin rannassa, oma jätettiin polttamatta.Siinä se roihuaa vanha saunan ovi,plus muut tykötarpeet.Viime vuonna samalla kivellä paloi vanha huussi, ähinät ja hajut olivat kyllä jo haihtuneet taivaan tuuliin!!

 

1673302.jpg

Naapurin tytöt, Pauliina ja Eveliina antoivat rannoille vähän tunnelmaa. Kyllä kuulosti hienolta haitarimusiikki.Järvellä. Juhannuksena.Siinä tuli rantakoivut niinkuin säkkijärvetkin.Tytöt soittavat hyvin, vaikka kokoajan lisää oppia ottavatkin.Ja onko soittaja koskaan valmis?

 

15.6

1648123.jpg

Kyllä luonto saa hienoja taideteoksia aikaan, eikä kuva tee ollenkaan oikeutta sille, miltä tuo näyttä luonnossa.

1648125.jpg

Kun olen kirjoittanut, miten koskelo. joka muuttui matkan varrella iso-koskelosta tukka-koskeloksi paremmin lintukirjaa selatessani,ei huolinut pesäpaikakseen tämän aitan alustaa, vaan lähti pesästään .

 

1648128.jpg

.....ja muutti -sanoisin slummiin. Nimittäin näiden lautojen alle.Viimekesäisen  ylimääräisten terassilautojen alle hän kyhäsi pesänsä.Viikossa sinne ilmestyi hienoilla höyhenillä vuorattu lukaali, jossa jo komeili 4 munaa.Ei varmasti olisi huomattukaan, ellei naapurin pieni koira olisi mennyt liian liki. En tiedä, kumpi mahtoi enemmän pelästyä, mutta liikettä, ja ääntä tuli kummaltakin!

1648107.jpg

Tässä kivellä vartioi herra H.Hanhi. Tämä asetelma oli vielä perjantaina. Lauantaina oli pesä tyhjä.

1648100.jpg

Tässä tuo "pikkusaari"arviolta n.4 aaria.Sen on pesimäpaikakseen tänä kesänä ottaneet hanhi, lokki ja varis.Meillä sille ei juuri ole muuta käyttöä, kuin hyvänä sieni syksynä sieltä saa noutaa karvarouskuja.

1648118.jpg

Kukkasiakin tekee joskus mieli kuvata. Tässä siro akileija.

1648113.jpg

Tämäkin on penkissä.

1648085.jpg

Näitä sitten jo onkin vedessä, ja ovat tosi hienoja.

1613959.jpg

8.6

Viikonloppuna taas päästiin mökille, sieltä jouduttiinkin olemaan pois jonkin aikaa, kun hommat täällä "maissa" vaati olemaan läsnä.Kyllä huomasi maiseman tulleen vihreämmäksi. Siitepölyä paikat piukassa.Kukkamaat kyllä oli hengissä, vaikka sadetta ei juurikaan olleet saaneet. Hanhi-emo hautoi vielä pikku-saaressa, antaas kattoo, päteekö mun pelättimeni. Ripustin vanhoja cd-levyjä välkkymään pihalle, jos se estäisi niitä rontteja tulemaan pihaan tekemään niitä järkyttäviä köntsäläjiä. Vielä kun olisi saanut levyjen mukaan oikeaa räminärockia aina , kun joku liikkuu lähellä!

Pääskyset tekivät uutta pesää, onneksi toiseen paikkaan, ei ikkunan päälle. Kirjosiepolla oli kiire, sekin teki pesää, tai oikeammin naaras. Koiras vain piti seuraa, ja kävi välillä tarkastamassa pöntössä, tuleeko hyvää jälkeä. Kuulin eräältä lintu-tutkijalta ( turun yliopistolta) että kirjosieppo uroksella on monta pesuetta yhtäaikaa. Ruokintaan se kyllä sitten osallistuu, mutta ison työn takia sitten joku pesällinen kuolee nälkään. Oi voi.

1613963.jpg

Toivottavasti kylmät yöt ovat loppu, nimittäin en varmasti enää kanna parveke kukkasiani yöksi sisään hallaa pakoon. Isoinkarvilleani on täydessä kukassa, ja ruukku painaa kuin syntisäkki. Jos halla tulee, saa viedä, niiden on sitten aika lähteä. Uhmakkasti hain tänään lisää kukkia partsulle. Siinä on pelargoniaa, maahumalaa,orvokeita,keisarin elämänlankaa ym. ym.

1.5.2008

Odotettu mökkiaika pääsi alkamaan, kun saatiin vene vesille, Vesimatka saareen ei ole pitkä, mutta ilman venettä se nyt tuskin onnistuisi! Niin porhalsimme "kokka kohisten" saareen. Kaikki oli hyvin talvehtinut.Alkoi tietenkin kiivas haravointi ja ympäristön siivous. Puutkin olivat siivonneet itseänsä, kumma, miten paljon kuivia oksia.ym roinaa talven alta löytyy. Innokkaina luonnon seuraajina huomasimme heti, että Hanhiemo oli tehnyt pesänsä tuttuun paikkaan "pikkusaareen" siellä se jo makasi muniensa päällä kaikessa rauhassa.Varjele sitä aikaa, kun poikaset lähtevät pesästä, ja vanhemmat tuovat ne kerta toisensa jälkeen syömään meidän pihaan. Siinä on iso köntsäläjä poikineen! Myös aittamme alla on joka vuosi Isokoskelon pesä. Siellä se näytti taas olevan.Myös heinäsorsa-isä liikuskeli lähistöllä, sen eukko varmaan myös makoili pesässään.Joutsen pari haki myös kotipaikkaansa, ne ovat joka vuosi pesineet järvellä.

Meidän mökkimme on sähkötön, ja pysyy. Ainoa kapine siellä on radio, no se kyllä sitten on aina auki!Kaasulla toimii hella ja jääkaappi. Näin pärjää hyvin.Meille mökki on paikka, jossa rentoudumme.Onneksi se on isäntä, joka sanoo, ettei täällä tressata.Siis ei paineita! Ja kun ihanat mökkinaapurimme( ainoat) tulivat halaten vastaan ottamaan ja toivottamaan meidät kesänviettoon, niin mikäs on viettää vapaata Vitsaluodossa!

Saarenmaa 2008.

 

1508268.jpg

 

Minulla, ystävieni kanssa on tapana tehdä pieni "vuosihuolto" matka. Yleensä se tehdään Viron puolelle jonnekin kylpylään. Olemme käyneet Haapsalussa Fra Maressa, Tallinnan Viimsissä, Pärnun Vihreässä talossa ja Saarenmaalla" Hotelli SPA Meri" nimisessä kylpylässä. Sinne menimme nytkin, jo kuudes kerta taisi olla siellä. Tuossa ylhäällä on kuva Merestä, jonka Viron taannoinen presidentti Lennart Meri käväisi avaamassa. Taisi olla jonkinlainen kummikin talolle.

Täysihoidolla sinne menimme, siihen kuului kolme hoitoa /päivä, samoin kolme ateriaa / päivä.Kaksi lääkärin tarkastusta. Kyllä se aika mahtavalta tuntuu olla hierojan käsittelyssä kipeine hartioineen. Samoin lillua porekylvyssä, tai huilata lämpimän parafiinilaatan päällä.Rentoutua suolakamarissa, tai hoitaa kipeää kantapäätä laserilla.Ja kaiken päälle valmiiseen ruokapöytään!

Kaupungillakin seikkailimme, löysin aivan mahtavan lankakaupan, josta toin kassillisen erilaisia nauhoja, joita sitten takuuvarmasti näkyy myös korteissani. Samoin kolusin paikkakunnan antiikkiliikkeet. Korttilöydöt oli hyvät!

Ilmat olivat mitä olivat, se ei tahtia haitannut.Kevät siellä, kumma kyllä, ei ollut sen pidemmällä, kuin täälläkään.Tuo patsas, mikä on tuossa hotellin edessä,on "Suur Tröll ja hänen vaimonsa Piret" Virohan on täynnä tarinoita, ja tuo Tröll, lempeä jättiläinen on yksi niistä.Kuva on vähän huonosta kuvakulmasta, mutta siinä tuo pariskunta kantaa kaloista täysinäistä venettä maihin.

 

1508275.jpg

Täällä, tuulimyllykahvilassa oli mukava käydä päiväkahvilla, ja konjakilla!Erikoisen mahtava paikka!

Matka tuonne Saarenmaan pääkaupunkiin Kuresaareen kestää melkein kellon ympäri täältä meiltä. Bussi-laiva-bussi-laiva-bussi, näinhän se meni. Jos luoja suo, ja viskaalit sen sallii, ensivuonna taas odottaa vuosihuolto!Kiva mennä joskus pois kotoa, mutta vielä kivempaa tulla takaisin kotiin!